Botox mot Tourette?


På Instagram og her på bloggen har jeg vært åpen om Botox injeksjonene jeg får i ansiktet, for å minske tics rundt øynene.

I dag var jeg på min regelmessige time på nevrologisk avdeling, hvor jeg får Botox behandling. Dette får jeg hver 3 måned, men sammen med nevrologen har vi  bestemt at jeg skal ha hyppigere behandlinger ( behandling hver 10’ende uke) Nettopp av den grunn at behandlingen går ut etter litt over 1 måned.

Jeg har fått privatmeldinger om akkurat dette teamet.

“Hvordan kan jeg gå fram får å få Botox mot Tics?” 

For meg var det tilfeldig at jeg kom over en lege, faktisk en øyelege som henviste meg for Botox. Jeg visste ikke en gang at det var en mulighet. Men, det er det. Har du mye Tics rundt øynene går det an å bestille en time hos fastlege for å diskutere om dette er noe som kan være for det. NB! i dag lærte jeg noe nytt…

Gammelt bilde av meg ta Botox mot Tourette.
Gammelt bilde av meg ta Botox mot Tourette

Det jeg lærte i samtalen med nevrologen i dag er at Botox ikke egentlig er en behandling for tics ved  Tourette. Men andre medisinske tilstander som skjeling og migrene. Det er bevist via ultralyd at om man tar Botox over tid så kan dette endre muskelen. Ikke nødvendigvis funksjonen den har, men fargen på muskelen kan endres og vevet kan bli annerledes. Vi snakket også om at for meg så funker behandlingen mye kortere enn ønskelig. Det er grunnen til at vi skal prøve å ta behandlingen hyppigere, selv om dette ikke er anbefalt.

“Må jeg betale behandlingen selv?”

Om det blir vurdert at ticsene dine er så plagsomme og hemmende i hverdagen at fastlegen synes det er verdt å prøve ( og du selv selvfølgelig ). Så vil fastlegen din sende en søknad til sykehuset. Om sykehuset også mener at dette er noe å prøve så må du ikke betale for selve behandlingen. Men en egenandel, slik som ved alt annet. Har du frikort er det ingen kostnader. Det er som regel enten øyeavdelingen eller nevrologisk avdeling som setter medisinsk Botox, men det varierer fra sykehus til sykehus.

 

Huskelapp! Det er ikke en ideell behandling mot Tourette. Og det har som regel ikke ønskelig effekt. Men det er heller ikke farlig å prøve, så om det funker for deg og du er fornøyd, så er det ingenting i veien for behandlingen,  om også helsesystemet er enig i at dette har mer fordeler enn ulemper.

 

Bivirkninger kan være: 

  • Tunge øvre øyelokk
  • Hevelser
  • Kløe
  • utslett

Alle bivirkninger ved Botox vil gå over da den går ut av kroppen. Det er liten sjanse for å få bivirkninger. Du vil få mer informasjon om bivirkningene Botox kan medføre om medisinsk Botox behandling er relevant for deg. Bivirkningene kan også være forskjellig siden den settes på ulike plasser/muskler ved forskjellige problemstillinger eller plager.

 

Etter Botox er satt vil det ta en uke før den har full effekt. Og du kan kjenne på at i området den er satt vil du føles stiv og ha mindre bevegelighet. Det kan være skummelt i starten, men det er en vanesak.

Om du vurderer dette, ønsker jeg deg lykke til!

-MMM

 

 

 

 

 

 

Her får du innblikk, kunnskap og informasjon om det å leve med Tourette Syndrom. Men også litt om POTS. Målet er å nå ut til de som sliter med Tics og Tourette Syndrom, samt deres pårørende. Det langsiktige målet er å få startet en stiftelse slik at det kan opprettes flere tilbud for de som trenger behandling for sine tics i Norge. Og for å gi muligheten til mer forskning, også rundt POTS som er et relativt "nytt" syndrom, som legene i Norge vet lite om. Håper du vil være med! - MMM
Posts created 167

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top