Når de kun ser diagnosen og ikke mennesket

Hei kjempere!

Temaet i dag handler om hva som skjer når ansatte i helsesektoren kun ser og dømmer ut i fra diagnosen(e), men ikke mennesket.

Det skjer i psykiatrien og det skjer i somatikken.

Jeg har opplevd at psykosepasienter får mye mer tid på seg, og de får “lov” til å tøye grensene mer. Jeg husker da de diagnotiserte meg med schizofreni- da var det viktig at jeg ikke hadde noe slags stress rundt meg. Jeg gikk kun skole 2 timer i uken, helt til diagnosen ble tatt vekk (da den var feil), da kom kravene tilbake igjen. Mens når jeg har hatt Borderline personlighetsforstyrrelse på papiret- har jeg blitt møtt med motgang så fort jeg kom i kontakt med helsevesenet. I dems øyne var jeg kun en drittunge som gjorde ting for oppmerksomhet.

Og er man psykisk syk og havner på sykehus grunnet fysiske plager, tenker legene ofte at smertene man sier man har, eller skaden man har, kun kommer fra vårt eget hode, og at det ikke er noe galt med oss. Finner de ingen grunn til smerten eller om skaden man har ikke er stor nok for sykehusbehandling blir man kanskje til og med sett ned på og dømt for å late som. Noe som oftest ikke er realiteten.

Jeg var 16 år da jeg svelgte 20 fremmedlegemer. Sykehuset sendte meg tilbake til ungdomspsykaitrisk sengepost. Jeg kom tilbake gang på gang, men ble møtt med et nei x antall ganger, enda jeg spydde i gangen på vei ut av sykehuset. Etter en natt hvor jeg kasta opp blod hvert 5 minutt satt overlegen ved sengeposten ned foten, og jeg ble operert på sykehuset.

Flere slike historier finnes det flere av, dessverre.

Slike ting skaper usikkerhet hos pasienter. En redsel som alltid er der.

” kommer legevakten til å behandle meg som en hvilken som helst annen pasient? eller kommer dem til å behandle meg uverdig?” Er det jeg tenker hver gang jeg skal til legevakten eller lignende.

Heldigvis finnes det noen få som ser hele mennesket, og som er omsorgsfulle. Det er gjerne mennesker som har opplevd lignende selv.

Er man innlagt, for eksempel i et psykiatrisk sykehus og en ansatt oppfører seg med lite respekt, forståelse og er dømmende, vil dette skape konflikt. Og at pasienten(e) blir dårlig av oppholdet. Ikke alltid blir pasienten hørt heller ved å si fra, da ansatte ofte beskytter ansatte og hører mer på den ikke syke framfor den syke. Noe som er veldig synd, da det absolutt finnes mange som ikke burde jobbe innen psykatri eller somatikk.

Blir du behandler dårlig som innlagt? kontakt kontrollkommisjonen! Eller fylkesmannen i ditt fylke.

 

 

 

Her får du innblikk, kunnskap og informasjon om det å leve med Tourette Syndrom. Men også litt om POTS. Målet er å nå ut til de som sliter med Tics og Tourette Syndrom, samt deres pårørende. Det langsiktige målet er å få startet en stiftelse slik at det kan opprettes flere tilbud for de som trenger behandling for sine tics i Norge. Og for å gi muligheten til mer forskning, også rundt POTS som er et relativt "nytt" syndrom, som legene i Norge vet lite om. Håper du vil være med! - MMM
Posts created 167

2 thoughts on “Når de kun ser diagnosen og ikke mennesket

  1. Æ blir trist av å lese om dine erfaringer fra helsevesenet. Æ e sjøl pensjonert sykepleier, og har vært innlagt som pasient. Både innenfor somatikk og psykiatri. Æ har og jobba som sykepleier, og møtt mange pasienter med psykiske lidelser og kroppslige lidelser. E det nå æ blir eitranes forbanna over, e når helsepersonell skille kropp og hodet. Som om dem ikke heng i hop og påvirker hverandre. Ja man kan få vondt i magen når man slit psykisk. Men strofer som “det e bare psykisk” e nå forbannanes tull. Hvis man har vondt i magen for at man har det tungt psykisk, ja så må man finne grunnen og behandle det! Hvis æ kan få gi dæ et råd, e at du tar det opp med helsepersonell du møte hvis du føle dæ nedverdige behandlet, at dem ikke lytte, eller ikke gir dæ den behandlingen du mene du trenge. Vær ærlig. Si korsen du føle det. For det e ikke alltid at helsepersonell e klar over at dem tråkke over streken, eller gjør en dårlig jobb. Masse lykke til. Klem fra mæ 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top