Tvang i psykiatrien

Når er det ok å bruke tvang som legging i belteseng, dramatisk holding og en sprøyte i rumpa uten ens vilje?

Noen sier “aldri”, andre sier “når pasienten er til fare for seg selv eller andre”

Det gikk 5 minutter.

Sistenevnte er per dags dato regelen for om slik tvangsbruk kan brukes. Men har de tenkt på traumatiseringen dette fører med? spesielt om pasienten husker alt som har skjedd under tvangsepisoden?

Og tror du tvangsbruk noen gang blir brukt fordi personalet ikke orker eller er lei en pasients’s “utagering”? sånn at det bare er lettere å dope ned pasienten eller legge dem i belter. Svaret er ja.

Jeg har selv opplevd å bli lagt i transportbelter, belteseng, jeg har blitt holdt av mannfolk som satt seg over meg, jeg har blitt holdt nede av 6 personer i sengen mens en overlege dro  av meg buksa og satte en sprøyte. Hvor mange ganger har dette har skjedd? Lurer du sikkert på… Jeg har mistet tellingen.  Men, merket fort at personalet fikk en vane med å bruke tvang. Så fort jeg fikk angst, så fort jeg dissosierte, så fort jeg ikke var meg selv. Da var tvangsbruk løsningen. Den dag i dag er jeg traumatisert av dette.

Jeg vet at det brukes for mye tvang på akutt psykiatriske avdelinger. Jeg er ikke enig i unødvendig bruk av tvang. Om det er en reell fare for at en pasient holder på å ta livet eller skade noen skikkelig, eller seg selv og at det er 100% sikkert – kan jeg muligens gå med på det. Men minst mulig dramatisk.

Jeg merker også godt holdningen noen av de på ungdoms psykiatrien hadde der jeg lå i belter. De følte meg makt fulle og såg veldig ned på meg. Det var ingen god følelse der jeg lå uten muligheter for å bevege meg. Ikke tok de bort beltene fra sengen min heller. De måtte jeg sove på.

Om det brukes for mye tvang? JA. Er det forskjell på stedene? JA. Kontrollkommisjonen må dessverre gjøre en bedre jobb, og vi må skrike høyest av de alle.

 

Her får du innblikk, kunnskap og informasjon om det å leve med Tourette Syndrom. Men også litt om POTS. Målet er å nå ut til de som sliter med Tics og Tourette Syndrom, samt deres pårørende. Det langsiktige målet er å få startet en stiftelse slik at det kan opprettes flere tilbud for de som trenger behandling for sine tics i Norge. Og for å gi muligheten til mer forskning, også rundt POTS som er et relativt "nytt" syndrom, som legene i Norge vet lite om. Håper du vil være med! - MMM
Posts created 167

2 thoughts on “Tvang i psykiatrien

  1. Takk for at du skriver om dette! Ja, det er for mye tvang. Ja, det kan skape store traumer. Og føler ikke det skjer så mye politisk her. Lei for å høre hva du har opplevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top