Utslett behøver ikke være allergi!

God kveld!

Tema denne uken er hudreaksjoner (Utslett) som elveblest, eksem, atopisk eksem o.l

Vi mennesker antar at vi er allergiske når vi får et utslett på kroppen. Enten det er ekstrem kløe, elveblest eller tørr hud. Det er absolutt logisk å tenke det. Men, visste du at det ikke stemmer i alle tilfeller?

For lenge siden ble jeg utredet for en autoimmun sykdom. Og spesialisten jeg var hos var nærmest sikker på at det var årsaken til de ekstreme reaksjonene kroppen min hadde. Jeg hadde/har blant annet  kronisk elveblest, som holdt meg våken + eksem mellom fingrene mine, kløe, blemmer, hevelser, og jeg fikk lett sår på beina. 17 blodprøveglass senere, undret spesialisten på prøvene mine, han fikk dem ikke til å stemme. Den ene blodprøven sa i mot den andre. Og saken er fortsatt ukjent.

Spesialisten spurte meg om diagnosene mine, hvor PTSD og Tourette syndrom er mine hoveddiagnoser. Han spurte om jeg opplevde traumer som barn. Jeg bekreftet dette, Han fortalte meg om 3 andre tilfeller, hvor de kroppslige reaksjonene de opplevde kom fordi kroppen ikke hadde fått bearbeidet det vonde de hadde opplevd. Han forklarte at hodet og kropp ikke alltid henger sammen, og selv om hodet ikke oppfatter triggere- så gjør kroppen det. Så det er da  logisk at når hodet ikke vet så kan hodet heller ikke gi beskjed. Så kroppen gjør det, fordi kroppen husker, kroppen har også en minnebrikke, vi har en underbevissthet.

Spesialisten har også tatt kurs i hypnoseterapi, og er anestesilege. Han har kunnskap om det meste innen helse, både fysisk og psykisk.

 

Han tilbydde meg å få komme til han for å få hypnoseterapi, slik at jeg får slappet av litt. Jeg sa ja.

Første timen jeg hadde hos han, snakket vi lenge- og han utførte en mild og enkel hypnose. Under hypnosen kjente jeg ikke kroppen min, den var endelig lett. Og jeg slappet av, med øynene åpne så sov jeg likevel. Når jeg kom ut av hypnosen fortalte spesialisten at jeg ikke hadde hatt tics på et par minutter. Altså, hele meg slappet av. I hjemmelekse fikk jeg beskjed om å si ” jeg er bra, og jeg blir bedre og bedre for hver dag som går” i 1-2 minutter hver morgen, dag og hver  kveld.

Venter på å høre fra han igjen.

Vi snakket om alle traumebehandlingene jeg har vært gjennom, som ikke har funket.

Hans forklaring gidde mening. Han har lært at å pirke opp i traumene igjen og igjen ikke har så god effekt, alltid. Men å heller la pasienten få reagere slik h*n ville når traumet pågikk er til større hjelp. Fordi noen som er traumatisert plages gjerne med at kroppen reagerer feil på ufarlige situasjoner når traumene ikke lenger pågår. Altså kroppen reagerer slik den vil i ettertid. Skjønner du?

Så vi vet at psykiske lidelser kan gi angstsymptomer, som hjertebank, hyperventilering, søvnløshet, kvalme, hallusinasjoner og mer. Men det kan også gi utslett, hevelser, allergiske reaksjoner i form av elveblest, hudsykdommer som psoriasis og lignende. Jeg har altså ikke en autoimmun sykdom som jeg fryktet, og som jeg skrev om for lenge siden. Kroppen min er rett og slett bare allergisk mot stress.

Jeg har ingen fasit for hva som kan fungere mot utslettene og hevelsene når de kommer. Men nå har jeg hvert fall en forklaring. Det beste rådet jeg har er å gjøre ting som gjør deg glad, og som får deg til å stresse mindre. Men hva kan man gjøre? Lurer du sikkert på. Det er veldig individuelt hva som fungerer for hver enkelt. For meg er det å holde det ryddig rundt meg noe som klarner hodet og gjør meg mindre stresset. Og jeg har funnet meg en ny og avslappende hobby ( Bilde vedlagt. )

Tusen biter til et bilde LEGO
mange tusen brikker satt sammen til et bilde. ( LEGO )

 

 

Generelle råd for å minske kroppslig stress:

 • Frisk luft
 • Skrive dagbok
 • Snakke med noen
 • Gjøre ting som er distraherende og som krever fokus ( F.eks lage et bilde av lego )
 • Faste rutiner
 • God hygiene
 • Planlegging
 • Dyr
 • Drikke vann
 • All slags trening, yoga eller meditasjon
 • Serie eller film/dokumentar om noe som interesserer deg
 • kvalitetstid med noen du liker eller for deg selv
 • Søvn og hvile
 • Viktigst- lytt til kroppen din!

 

 • – M.M.M

 

Her får du innblikk, kunnskap og informasjon om det å leve med Tourette Syndrom. Men også litt om POTS. Målet er å nå ut til de som sliter med Tics og Tourette Syndrom, samt deres pårørende. Det langsiktige målet er å få startet en stiftelse slik at det kan opprettes flere tilbud for de som trenger behandling for sine tics i Norge. Og for å gi muligheten til mer forskning, også rundt POTS som er et relativt "nytt" syndrom, som legene i Norge vet lite om. Håper du vil være med! - MMM
Posts created 167

One thought on “Utslett behøver ikke være allergi!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top